zaterdag 23 januari 2021

Een staartje aan het artikel “50 jaar (niet mijn) vlaams parlement”

 Een staartje aan het artikel “50 jaar (niet mijn) vlaams parlement”

 Ik werd door een lezer van mijn vorig artikel opmerkzaam gemaakt op een niet ondertekend opiniestuk op de homepagina van het vlaams parlement[1] over de speciale uitgave van Newsweek naar aanleiding van 50 jaar vlaams parlement.

Het is een reactie op een column van Marc Reynebeau in De Standaard[2].

De onbekende auteur beweert dat de inhoudelijke verantwoordelijkheid voor het bewuste nummer bij de redactie van Newsweek ligt, quod erat demonstrandum. Daar geloof ik dus niets van. De gehele inhoud van die uitgave ademt n-va uit. Het is een bewieroking van wat een vlaamse identiteit moet heten.

Net zoals doorbraak in hun reactie op het opiniestuk van Marc Reynebeau verlegt ook het vlaams parlement de essentie van het ongenoegen. Dat blijkt uit volgende passage: “Het zou van geschiedvervalsing getuigen om deze minder fraaie kanten en figuren dood te zwijgen en niks te schrijven over hun verwerpelijke daden.”

Het gaat niet over doodzwijgen, niemand beweert dat, het gaat in essentie om het opnemen van twee collaborateurs in een verzameling van vlaamse coryfeeën.

"Er is nergens sprake van een eregalerij of een lijst met grote of verdienstelijke Vlamingen, waarin beide figuren een plaats hebben." zo schrijft de onbekende auteur verder.

Wat verstaat het vlaams parlement dan onder "Enkele 'Vlaamsche koppen' die de emancipatie van taal en volk vanaf de Belgische onafhankelijkheid tot de Tweede Wereldoorlog hebben vormgegeven"? Dit is niets anders dan een eregalerij, een lijst met verdienstelijke personen in de geschiedenis van vlaanderen en daar horen nazisympathisanten niet in thuis.

Het simpele feit alleen al dat men het bij het vlaams parlement nodig vindt om zulke reactie te plaatsen bewijst dat de hele affaire hen zenuwachtig maakt.

Ik heb aan het vlaams parlement onderstaande e-mail verzonden met mijn reactie op hun tekst. Die mail kunnen ze dan klasseren bij mijn verzoekschrift.

aan:    algemeen@vlaamsparlement.be

datum: 23 jan. 2021 20:52

onderwerp:     bericht op website

Geachte,

Ik las op uw website de mededeling met als titel: "Het verleden van Vlaanderen en het Vlaams Parlement".

Kunt u mij meedelen wie de auteur van dit opiniestuk is?

De auteur verlegt de essentie van het ongenoegen dat er heerst bij vele mensen.

Het gaat niet over doodzwijgen, niemand beweert dat, het gaat in essentie om het opnemen van twee collaborateurs in een verzameling van vlaamse coryfeeën.

"Er is nergens sprake van een eregalerij of een lijst met grote of verdienstelijke Vlamingen, waarin beide figuren een plaats hebben." zo schrijft de onbekende auteur.

Wat verstaat het vlaams parlement dan onder "Enkele 'Vlaamsche koppen' die de emancipatie van taal en volk vanaf de Belgische onafhankelijkheid tot de Tweede Wereldoorlog hebben vormgegeven". Dit is niets anders dan een eregalerij, een lijst met verdienstelijke personen in de geschiedenis van vlaanderen.

Dat er in een artikel over de geschiedenis van vlaanderen ook over collaboratie geschreven wordt is evident en dat moet ook. Niemand wil dit doodzwijgen, maar twee notoire collaborateurs opnemen in een reeks van verdienstelijke personen "Vlaamsche koppen" genaamd, is van het goede te veel.

Ik onderschrijf dan ook hetgeen het Forum voor Joodse Organisaties in hun persbericht schrijft, nl. “Het FJO is van oordeel dat hun vermelding een smet werpt op Vlaanderen en dolk in de rug van de slachtoffers van de Nazi-bezetting betekent.”

Met beleefde groeten,



[2] De Standaard 13 januari 2021

Geen opmerkingen:

Een reactie posten