maandag 25 januari 2021

De Finale van de saga van 50 jaar vlaams parlement

De Finale van de saga van 50 jaar vlaams parlement

Blijkbaar werd de druk te groot en ik ben tevreden dat ik mijn steentje[1] [2] [3], hoe klein ook, heb kunnen bijdragen.

De Standaard bericht vandaag[4] dat het vlaams parlement zijn spijt uitdrukt wegens het opnemen in het overzicht van “Vlaamsche koppen”.

De spijt wordt uitgedrukt in deze bewoordingen: “Het Vlaams Parlement betreurt de opschudding die hierdoor ontstaan is en drukt zijn spijt uit dat mensen zich hierdoor ongewild beledigd en gekwetst voelen.”

Ook op de homepagina van de website van het vlaams parlement staat een nieuw bericht[5] ter vervanging van het vorige. Onder dit bericht staat, in tegenstelling tot het vorige, wel een naam, deze van de voorzitter Liesbeth Homans.

Het nieuwe bericht herhaalt een deel van het oude, meer bepaald het deel waar verwezen wordt naar het artikel over de geschiedenis van vlaanderen en dat er wel degelijk over de collaboratie werd geschreven.

Het parlement zegt te begrijpen dat mensen aanstoot hebben kunnen nemen aan “de vormgeving van het magazine.” Over het opnemen in de lijst van “Vlaamsche koppen” zegt het bericht: “Hoewel er duiding onder hun foto’s staat, hadden zij in dit overzicht niet opgenomen mogen worden.”

Het nieuwe bericht maakt ook geen melding meer van een tendentieus en historisch onjuist artikel in een Vlaamse krant.

Echter, de redactionele verantwoordelijkheid wordt nog maar eens in het kamp van Newsweek gelegd. In De Standaard zegt Homans hierover: “Homans benadrukt dat Newsweek journalistiek onafhankelijk werkte, maar het Vlaams Parlement beter had moeten toezien op de totstandkoming van het magazine.”

Waarvan akte.

Goed, de verontschuldigingen in de pers zijn er dan toch gekomen en ik neem daar genoegen mee, ook al is er veel druk aan te pas moeten komen hetgeen die excuses toch een wat minder oprecht karakter geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten