maandag 13 oktober 2014

Kaaimantaks! Doorkijkbelasting! Wadde?

Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open-VLD en voetveeg van NV-A gaat er in de media prat op dat zij samen met haar onderhandelingspartners een soort van constructie heeft uitgewerkt om het meestal zwarte kapitaal van ondernemers en andere grootverdieners die huiverachtig worden bij het horen uitspreken van het woord belastingen, alsnog te belasten.
Dat moet men kaderen in de filosofie van "zien jullie wel dat wij ook aan de grootkapitalisten durven raken"Hoe men dit in de praktijk gaat aanpakken daarover vernemen we niets. 
Gwenny laat uitschijnen dat de coalitiepartners iets nieuws hebben bedacht. Niets is echter minder waar.
In het wetboek van de inkomstenbelastingen van 10 april 1992 staat een artikel 307 dat zegt dat men het bestaan moet vermelden van buitenlandse rekeningen met inbegrip van de rekeningnummers. ook levensverzekeringen in het buitenland moeten worden aangegeven evenals juridische constructies aangeven. Dit geldt eveneens voor vennootschappen die elke storting aan een belastingparadijs van meer dan €100.000 moet aangeven. (zie de link: http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/document.do?method=view&nav=1&id=91c7991e-35a5-4730-96c5-1c5dd721afb2&disableHighlightning=true#findHighlighted)
In uitvoering van die wet bestaat er een K.B. van 6 mei 2010 dat een opsomming geeft van zgn. belastingparadijzen, 30 in totaal. Om van een belastingparadijs te kunnen spreken moeten deze landen een vennootschapsbelastingtarief hanteren die minder dan 10% bedraagt.
Deze aangifteplicht is verder geconcretiseerd in een circulaire van 30 oktober 2010. (zie deze link: http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/document.do?method=view&id=dc2039d3-f30b-4829-b41c-0f7b27f427d3&caller=1#findHighlighted)
Behoudens de verplichte melding van storting van meer dan €100.000, staat er nergens dat men ook de hoeveelheid pecunia die op die rekeningen staat bekend moet maken aan de fiscus. En daar houdt het dan ook meestal op.
Die belastingparadijzen kennen allemaal een strikt bankgeheim. Hoe Gwendolyn en co. die landen op andere fiscale gedachten zal kunnen brengen is mij een compleet raadsel. Blijkbaar weet ze het zelf ook niet en is dit een afleidingsmanoeuvre om de mensen een rad voor ogen te draaien, ingegeven door de vele beschuldigingen dat deze regering het geld weeral voornamelijk haalt bij de gewone werkmens.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten