vrijdag 11 november 2022

Vlaams Parlement brengt hulde aan oud lid Waffen-SS Oswald Van Ooteghem

Op de dag van Allerheiligen 2022 overleed Oswald Van Ooteghem, een oud lid van de Waffen-SS die zeker niet tot de heiligen kan gerekend worden maar die aan de andere zijde van het hiernamaals thuishoort.

Van Ooteghem was niet alleen lid van de Waffen-SS, maar ook van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap en van de Vlaamse Raad voor de VU van 1974 tot 1987.

Het Vlaams Parlement vond het dan ook nodig om deze notoire collaborateur hulde te brengen. De progressief-linkse partijen PVDA, Vooruit en Groen deden niet mee aan dit walgelijke vertoon. Bij Groen bleef Björn Rzoska wel zitten. Waarom is mij niet duidelijk.

Net zoals bij het opvoeren van notoire collaborateurs August Borms en Staf De Clercq, in het jubileumnummer van Newsweek naar aanleiding van 50 jaar Vlaams Parlement, (zie 4 artikels van januari 2021[1]) wordt nu een Waffen-SSer gehuldigd door de erfgenamen van het VNV en de collaboratie, N-VA en VB. Op de website van het Vlaams Parlement wordt het overlijden van Van Ooteghem gemeld zonder enige notie van zijn naziverleden[2].

Wie was Oswald Van Ooteghem?

Hetgeen er op Wikipedia onder het lemma Oswald Van Ooteghem staat is in feite voldoende om zich een brui getint beeld te vormen van de man[3].

Samengevat komt het hierop neer:

-        hij groeide op in een nationaalsocialistisch gezind milieu;

-        zijn vader was de voorzitter van de Grijze Brigade, de militaire afdeling van het VNV;

-        zijn moeder was lid van de Vlaamse Meisjesbond;

-        hijzelf was lid van de Dietse Blauwvoetvendels en van het Algemeen Vlaamsch Nationaal Jeugdverbond en de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen;

-        met het Vlaams Legioen ging hij vechten aan het Oostfront, later sloot hij aan bij de Waffen SS-Division Langemarck;

-        hij was ook een tijd oorlogsverslaggever in Leningrad;

-        na de oorlog sloot hij zich aan bij de Volksunie en werd gemeenteraadslid in Gent, provincieraadslid voor de kieskring Gent-Eeklo, senator lid van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap en van de Vlaamse Raad.

De website Belgium WWII wijdt ook een pagina aan Van Ooteghem[4].

Van Ooteghem heeft altijd beweerd dat hij naar het Oostfront ging voor Vlaanderen en om mee te helpen Vlaanderen een plaats te geven in het nieuwe Europa. Dat hij daarvoor lid werd van de Waffen-SS is blijkbaar een bijkomstigheid.

Hij is altijd blijven strijden voor amnestie die er gelukkig nooit gekomen is.

 

Waffen-SS Vlaanderen

De Waffen-SS was een militaire organisatie van de nazi’s, onderverdeeld in 38 divisies[5] waarvan sommige ontelbare oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd, vooral in Oost-Europa en Rusland, maar ook in Frankrijk.

Ik noem hier enkele van de meest beruchte met vermelding van hun “heldendaden”.

De oudste divisie was de 1. SS-Panzer-Division Leibstandarte-SS Adolf Hitler, opgericht op 17 maart 1933 en berucht wegens het bloedbad van Malmedy, een oorlogsmisdaad waarbij tijdens het Ardennenoffensief op 17 december 1944, 84 krijgsgevangen Amerikaanse soldaten werden vermoord.


Een van de meest gruwelijke divisies was de SS-Panzer-Division Das Reich. Deze divisie heeft enkele van de grootste oorlogsmisdaden in Frankrijk gepleegd. De bloedbaden van Oradour-sur-Glane en Tulle behoren tot de meest gruwelijk oorlogsmisdaden waarbij de inwoners van die dorpen massaal werden afgeslacht. Het dorp Oradour-sur-Glane is nooit heropgebouwd en als blijvende herinnering gelaten zoals de SS’ers het hebben achtergelaten.

De SS-Division Totenkopf heeft ook oorlogsmisdaden in Frankrijk op zijn geweten. In het dorp Lestrem werden 97 officieren van het Britse leger, meer bepaald van het Royal Norfolk Regiment, met machinegeweren neergemaaid nadat ze zich hadden overgegeven.

Uiteraard waren er divisies die zich vooral bezondigden aan het vermoorden van Joden en commissarissen van de Communistische Partij en andere ambtenaren. Een van deze divisies was de SS-Panzer-Division Wiking.

Vele SS-divisies leverden bewakingspersoneel aan diverse concentratie- en uitroeiingskampen. De misdaden tegen de menselijkheid die in de kampen werden gepleegd zijn alom bekend en behoeven geen verdere uitleg.

Vergeldingsacties tegen burgers behoorden ook tot het vaste patroon van de Waffen-SS.


Oswald Van Ooteghem was aangesloten bij de Waffen SS-Division Langemarck. Hij bevond zich dus in een bont gezelschap van oorlogsmisdadigers en moordenaars, maar dat is voor N-VA en VB geen enkel probleem. Als je Vlaams nationalist bent dan word je gehuldigd, punt.

 

Verzoekschrift aan het Vlaams Parlement

Net zoals bij het opvoeren van notoire collaborateurs August Borms en Staf De Clercq, in het jubileumnummer van Newsweek naar aanleiding van 50 jaar Vlaams Parlement[6], heb ik ook nu een verzoekschrift gestuurd naar de voorzitter. Ik besef dat zo een verzoekschrift niets uithaalt en zeker geen soelaas biedt aan mijn verontwaardiging, maar ik wil wel mijn stem laten horen, ik wil wel duidelijk maken dat deze onwelriekende strapatsen van het Vlaams Parlement vele mensen tegen de borst stuit.

Dit is het verzoekschrift dat ik vandaag 22 januari 2021 per e-mail verstuurde naar het Vlaams Parlement.

VERZOEKSCHRIFT

Mevrouw Liesbeth Homans

Voorzitter van het Vlaams Parlement

Vlaams Parlement
1011 Brussel

Verzoekschrift – hulde Oswald Van Ooteghem

Geachte Mevrouw de Voorzitter,

Met ontstellende verbazing nam ik kennis van de hulde die gebracht werd aan het oud lid van de Vlaamse Raad, Oswald Van Ooteghem, dit naar aanleiding van zijn overlijden.

Na het ophemelen van twee notoire collaborateurs tijdens WO II, met name August Borms en Staf De Clercq, in het jubileumnummer van Newsweek naar aanleiding van 50 jaar Vlaams Parlement, achtte het Vlaams Parlement het blijkbaar nodig om een derde collaborateur te huldigen.

Wat deze misplaatste hulde nog schrijnender maakt, is het feit dat Van Ooteghem aan het Oostfront heeft gediend bij de Waffen-SS, een militaire organisatie van nazi-Duitsland welke de meest gruwelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd.

Ik wil wegens gebrek aan bewijzen niet beweren dat Van Ooteghem heeft deelgenomen aan de gruwelijkheden van de Waffen-SS, maar hij heeft wel vrijwillig hun rangen versterkt, en dat maakt hem op zijn minst schuldig door associatie.

Bovendien heeft Van Ooteghem nooit afstand genomen van zijn aberrante Weltanschauung.

Op de website van het Vlaams Parlement wordt het overlijden van Ooteghem gemeld zonder enige notie van zijn foute verleden.

Dit is niet meer of minder dan een slag in het gezicht van allen die zich hebben verzet tegen de nazidictatuur. 

Als zoon van twee erkend gewapend weerstanders voel ik mij dan ook nogmaals zeer geschoffeerd.

De hulde aan Van Ooteghem is een feit dat niet ongedaan kan gemaakt worden, daarom,

verzoek ik het Vlaams Parlement,

om de webpagina van het Vlaams Parlement waar het overlijden van Ooteghem wordt gemeld aan te passen en aan te vullen met een notie van zijn foute verleden bij de Waffen-SS.

Met beleefde groeten,

 

Ik ben benieuwd welk nietszeggend antwoord ik mag tegemoetzien.

Word (misschien) vervolgd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten