woensdag 14 september 2022

Intimidatie leerkrachten door het Vlaams Belang. Belanden de meldingen bij KOSMOS?

Er zijn nog zekerheden in de wereld. Op 1 september begint een nieuw schooljaar en tegelijkertijd is het Vlaams Belang weer daar om linkse en progressieve leerkrachten aan de schandpaal te nagelen.

Om dat te kunnen doen moet je ze eerst kennen natuurlijk. Geen nood, de jongerenafdeling van het VB organiseert graag een kliklijn.

 

Dit jaar deelde leden van de VBJ vlugschriften uit aan enkele schoolpoorten in Gent[1]. De VBJ hekelen in hun pamflet de linkse praatjes van leerkrachten en roepen op met de slagzin Stop linkse taal in ons klaslokaal[2].

In andere steden zoals Turnhout, Kortrijk en Sint-Niklaas werden oordopjes uitgedeeld aan leerlingen, zo meldt Palnws, de internetversie van ‘t Pallieterke[3].   

 

Het Vlaams Blok/Belang heeft een lange traditie met trachten in te breken in schoolprogramma’s. Ik noem dat inbreken in schoolprogramma’s omdat zij op intimiderende wijze een angstklimaat proberen te scheppen om leerkrachten ertoe aan te zetten om bepaalde onderwerpen niet meer te bespreken in de lessen maatschappelijke vorming, geschiedenis, cultuurwetenschappen, religie enz.

 

Vorig jaar op 1 september postte VB-voorzitter Tom Van Grieken een filmpje op TikTok waarin de intimidatie en bedreiging van leerkrachten vanaf droop[4]. Hij had het onder meer over linkse leerkrachten die hun multiculturele onzin trachtten in hun lessen te verwerken. Hij eindigt met de bedreigende boodschap dat zij (de leerkrachten) in 2024 de rekening gepresenteerd worden.

TVG was hiermee niet aan zijn proefstuk toe. (lees verder meer)

 

Tegelijkertijd met het TikTok-filmpje zette de VB-Jongeren op hun website een meldingsformulier om progressieve en linkse leraars aan te geven bij hun organisatie. Om deze meldingen te ondersteunen hadden de verklikkers ook de mogelijkheid om filmpjes en foto’s mee te sturen.

  

Deze onfrisse praktijken, een echt totalitair regime waardig, werden voor zover ik kon nagaan, voor het eerst gebruikt door Filip De Winter in 1989, toen hij zelf nog voorzitter was van de Vlaams Blok Jongeren[5]. FDW deelde toen, net als zijn opvolgers nu pamfletten uit aan schoolpoorten. Die pamfletten droegen de titel Heb jij ook last van progressieve leraars?

Ook toen stond er de suggestie bij dat leerlingen anoniem leraars konden aangeven.

 

Het bleef even stil, maar in 2004 was het weer raak, nu op de website van VBJ waar een meldpunt voor linkse leerkrachten werd aangebracht. Na een storm van kritiek werd deze webpagina verwijderd.

In 2006 dook die meldingspagina opnieuw op, niet bij de VBJ deze keer, naar bij het Nationalistisch Jongstudentenverbond (NJSV), weliswaar geen officiële organisatie van het VB, maar deze studentenvereniging is toch sterk gelieerd aan het VB. De toenmalige praeses van het NJSV was toen niemand minder dan Tom Van Grieken, die op dat moment ook ondervoorzitter was van de VBJ in Mortsel.

 

Een jaar eerder in 2005, ook weer na een pamfletactie van de VBJ, ging men nog een stap verder. Een leraar frans die openlijk had geprotesteerd tegen de pamfletactie aan zijn schoolpoort werd door de VBJ en in het bijzonder door hun toenmalige voorzitter Tanguy Veys belasterd en geïntimideerd. Veys postte een foto van de leraar op zijn website, maar verwijderde die na klacht van de schooldirecteur.

De directeur verklaarde zich niet te laten intimideren, maar ook dat hij machteloos is tegen dat soort acties. Het is nog altijd toegelaten om op de openbare weg pamfletten uit te delen. Zolang ze het schoolterrein niet betreden kan een schooldirectie niets doen, klonk het uit de mond van de directeur[6].

 

Een andere vorm van censuur had plaats in 2003, toen het Belang nog het Blok was (eventuele gelijkenissen tussen het Blok en het Belang berusten geenszins op louter toeval). Einde dat jaar werd door de toenmalige voorzitter van de VBJ-afdeling Brussel-Halle-Vilvoorde, Jörgen Noens, klacht ingediend tegen de directeur van het Koninklijk Atheneum van Halle wegens het ophangen in het lokaal niet-confessionele zedenleer van een affiche met opschrift Ze hebben ons al eens getoond hoe zij de crisis en de sociale problemen oplossen. Extreem rechts? Nooit meer! Deze affiche werd verspreid door de Unie van Vrijzinnige Verenigingen VZW (UVV).

Het tweemaandelijks magazine van de UVV, UVV-info (huidige naam deMens.nu Magazine) berichtte uitvoering over deze poging tot fascistische censuur onder de titel De maskers vallen af: het Vlaams Blok vraagt censuur. Het eerste artikel wijdt de redactie van UVV-info aan het verweerschrift tegen de klacht[7]. In het volgende nummer van UVV-info[8] staan twee artikels over de kwestie. Het eerste is een opiniestuk van de toenmalige directeur van het UVV, Prof. Dr. Michel Magits, het tweede artikel bevat de beslissing van de Commissie Zorgvuldig Bestuur waarin deze stelt dat de gecontesteerde affiche geen politieke propaganda inhoudt. De klacht werd dus verworpen.

(De genoemde artikels uit UVV-info zijn niet te vinden op het internet maar geïnteresseerden stuur ik graag een gescand exemplaar)

Wat gebeurt er met de meldingen die de Vlaams-Belang-jongeren verzamelen?

 

Als je een meldpunt of in dit geval een kliklijn opricht dan komen er sowieso meldingen binnen. Wat doen ze bij de VBJ met al die meldingen?

De jongerenafdeling van het Vlaams Belang dient zich in ieder geval net als iedereen te houden aan wettelijke bepalingen omtrent het verzamelen en bijhouden van informatie. De Europese Verordening 2016/679 van 27 april 2016[9], en de Belgische wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens[10] regelen alle aspecten van het verzamelen en bewaren van informatie, met inbegrip van alles wat verboden is.

Zou er ook maar één mens geloven dat de gegevens die door de VBJ verzameld worden de toets van de regels betreffende de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zouden doorstaan?

 

Vorig jaar berichtte UNIA dat de meldingen van de kliklijn bij hen terecht zijn gekomen. Zo zijn duizenden mails met persoonlijke gegevens via de website van de VBJ naar UNIA verzonden[11]. Dit alleen al is in strijd met de AVG-regelgeving.

Ook de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), zeg maar de Belgische waakhond die moet zorgen dat de grondbeginselen van gegevensbescherming correct nageleefd worden, werd door het initiatief van de VBJ gealarmeerd. De GBA heeft twijfels bij de rechtmatigheid van deze actie en neemt contact op met de initiatiefnemers om hierover meer informatie te krijgen, zo luidde de aanhef van een desbetreffend artikel op de website van de GBA[12]. De GBA wilde in deze zaak proactief reageren om zowel docenten als leerlingen te beschermen.

Wellicht zien ze bij de VBJ in de personen die een melding stuurden over linkse en progressieve leerkrachten in hun leslokalen als potentiële VBJ-leden. Dat zal moeten blijken zodra die jongeren verder door de VBJ gecontacteerd worden, maar dat zullen we wel nooit vernemen.

 

Maar wat met de gegevens van de aangegeven leerkrachten zelf? Men kan aannemen dat er in de meldingen aan de VBJ de naam, school, en zelfs adres en telefoonnummer van de betrokken leerkracht werden genoteerd werden en hun eventuele linkse of progressieve uitlatingen die niet in het extreemrechtse straatje van de VBJ passen. Waar belanden die specifieke gegevens?

Ik kan slechts één plaats bedenken: KOSMOS.

 

KOSMOS ¿Que?

 

De volledige benaming van KOSMOS luidt: Kring voor het Onderzoek naar de Socialistische en Multiculturele (voorheen Marxistische) Ondermijning van Onze Samenleving en was de Big Brother, zeg maar de inlichtingen- of spionagedienst van het toenmalige Vlaams Blok[13].

Deze dienst werd in de jaren 80 van vorige eeuw opgericht door de op 24 november 2014 overleden Luc Dieudonné, naar verluidt in opdracht van Filip De Winter. Dieudonné was fulltime parlementair medewerker van het Vlaams Blok.

Dieudonné was lid van Voorpost, van de verboden Vlaamse Militanten Orde (VMO) en medewerker bij het Borms Documentatie- en Actiecentrum, het Bormshuis in Antwerpen dus.

Dieudonné verzamelde gegevens van honderden, zo niet duizenden organisaties en individuen die het VB geen al te warm hart toedragen.

Een andere bezigheid van KOSMOS was dat kandidaat leden van het VB door Dieudonné werden gescreend.

 

In 1998 zou KOSMOS zijn opgedoekt wegens inbreuken op de privacywet[14], maar De Morgen berichtte op 21 juni 2003 dat KOSMOS nog steeds zou bestaan. Dit bericht werd door Blokbuster overgenomen. Het archief van spion Dieudonné zou na het verbod zijn overgebracht naar de kantoren van het VB in het parlement[15].

 

Filip De Winter had al eerder plannen om een soort spionagedienst, het Nationalistisch Informatie Centrum (NIC) op te richten in de schoot van het Nationalistisch Jongstudentenverbond (NJSV) toen hij samen met Frank Van Hecke nog lid was van die organisatie. Dit werd door Blokbuster achterhaald[16]. Het een infiltreren van tegenstanders was een structureel omschreven methode, net zoals ook KOSMOS infiltranten er op uit stuurden om informatie van tegenstanders te verzamelen.

 

Ik kan het uiteraard niet bewijzen, maar ik ben ervan overtuigd dat de archieven van KOSMOS nog steeds bestaan en zich mogelijk bevinden in één van de parlementaire burelen van een of ander VB-kamerlid onder de veilige dekking van parlementaire onschendbaarheid.

Ik ben er eveneens van overtuigd, weer zonder het te kunnen bewijzen, dat de informatie nog steeds aangevuld wordt.

Het is dan ook mijn sterk vermoeden dat de meldingen over linkse en progressieve leerkrachten via allerlei VB-kanalen hun weg vinden naar KOSMOS, waar in de kosmos het zich dan ook bevindt.

Op welke manier zou het anders voor Tom Van Grieken mogelijk zijn om al die linkse, progressieve leerkrachten in 2024 alsnog de rekening te presenteren, zoals hij in 2021 aankondigde?

 

 

 

 

 



[7] UVV-info 21ste jaargang nr. 1 januari-februari 2004, blz. 26 t.e.m. 31

[8] UVV-info 21ste jaargang nr. 2 maart-april 2004, blz. 34 t.e.m. 40

Geen opmerkingen:

Een reactie posten