Alle burgers moeten gecontroleerd worden en dit op alle mogelijke manieren.
Dit is blijkbaar het adagio van de huidige federale regering waarmee ze zich op het extreme controlepolitieke pad begeeft, ingegeven door angst en dadendrang.
Dit is blijkbaar het adagio van de huidige federale regering waarmee ze zich op het extreme controlepolitieke pad begeeft, ingegeven door angst en dadendrang.
Weer is het minister Jan Jambon, niet gespeend van totalitaire trekjes, die aan het controleren van burgers een nieuwe dimensie gaf met zijn voorstel om van iedere inwoner een vingerafdruk te nemen. Hij zegt de commotie rond zijn voorstel niet te begrijpen, want “Wie niets te verbergen heeft, heeft ook niets te vrezen”.
Zie:
Bon, intussen kennen we Jambon wel. Hij rijgt de abjecte en controversiële uitspraken aan elkaar. Gaat het niet over collaborateurs die “hun redenen gehad hebben”, dan wil hij wel “Molenbeek opkuisen” en in die gemeente “elk huis doorzoeken”, of neem zijn uitspraak over asiel "Die Gedanken sind frei" waarmee hij de overlevenden van de nazi-kampen en hun nakomelingen schoffeerde. Als je al die uitspraken bundelt en samenvoegt met zijn bezoeken aan het Sint-Maartensfonds en een lezing van Jean-Marie Le Pen is het heel moeilijk om je van de indruk te ontdoen dat de heer Jambon een extreemrechts figuur is die op autoritaire wijze een indringende staatscontrole wil installeren.
Jambon is echter intelligent genoeg om te weten dat zijn voorstellen een juridisch toets niet zouden doorstaan, dus is het gewoon een kwestie van strategie, een kwestie van de van het Vlaams Belang afgesnoepte stemmen te behouden met verbaal spierballengerol.
Mij gaat het in dit opstelletje voornamelijk om de uitspraak “Wie niets te verbergen heeft, heeft ook niets te vrezen”.
Je kon er donder op zeggen dat deze uitspraak op alle sociale mediakanalen zou worden verguisd en bestempeld als zijnde extreemrechts, totalitair, dictatoriaal en dies meer.
Op twitter werd daarbij verwezen naar een gelijkaardige uitspraak die Goebbels zou hebben gedaan bij de introductie van de Gestapo in nazi-Duitsland in 1933.
Nu, ik ben van oordeel dat je elke vergelijking met de jaren ’30 van vorige eeuw mag, ja zelfs moet maken. Wel dient er over gewaakt te worden dat zulke vergelijkingen correct zijn.
Bij hogergenoemde uitspraak had ik zo mijn twijfels en dus ging ik op zoek naar de bron.
Blijkbaar ben ik niet de enige die op zoek ben gegaan naar “Der Rede zur Introduktion der GeStaPo”.
Wat wel klopt is dat de GeStaPo in het jaar 1933, kort na de machtsovername door de NSDAP, werd opgericht. (https://de.wikipedia.org/wiki/Geheime_Staatspolizei)
Het feit dat Goebbels naar aanleiding van de oprichting ervan een toespraak zou gehouden hebben met de bekende quote heb ik nergens kunnen vinden, noch op Wikiquote en aanverwante websites (zie https://de.wikiquote.org/wiki/Joseph_Goebbels - https://de.wikiquote.org/wiki/Diskussion:Joseph_Goebbels#.22Wer_nichts_zu_verbergen_hat.2C_braucht_nichts_zu_bef.C3.BCrchten.22 –
noch op de website van het Pressemuseum, waar wel een “Rede” van Goebbels d.d. 25/03/1933 staat, maar die niets met de oprichting van de GeStaPo te maken heeft en waarin de befaamde quote niet te vinden is.
Zelfs het Pressemuseum kan niet bevestigen dat “Der Rede zur Introduktion der GeStaPo” überhaupt bestaat.
Zie o.a. deze twitterlinken:
https://twitter.com/Pressemuseum/status/605737366523912192 - https://twitter.com/flexi_bell/status/609119226629095424 -
Waar het Pressemuseum wel naar verwijst is het volgend werk: “Quellen zur Geschichte Thüringens
Die Geheime Staatspolizei im NS-Gau Thüringen 1933 – 1945”.
Op pagina 87, in het artikel “14. „Aufgaben der geheimen Staatspolizei Eine Erklärung Görings / Keine Ochrana, sondern Volkspolizei“ (12. März 1934)” wordt een gelijkaardige uitspraak vermeld:
“Wer hingegen guten Willens ist, hat von der geheimen Staatspolizei nichts zu befürchten und braucht sich vor allemnicht zu sorgen, daß etwa jeder bei seinen Lebensäußerungenmißtrauisch überwacht werde.” Zie deze link: http://www.lzt-thueringen.de/files/uellenb_gestapo-1.pdf en scroll naar pagina 87.
Dit fragment wordt ook op Google+ vermeld; zie https://plus.google.com/+BerndPaysan/posts/4cgSf7PMSJ4
Daaruit blijkt dat het Göring was die een soortgelijke uitspraak heeft gedaan.
Wil dat daarom zeggen dat Goebbels dit nooit gezegd zou hebben?
Uiteraard niet. De nazi-partijbonzen hebben in de jaren ’30 tal van lezingen en toespraken gehouden en het is niet onwaarschijnlijk dat de minister van propaganda Goebbels ooit ergens deze uitspraak heeft gedaan.
Toch blijkt het een hardnekkige bewering dat Goebbels aan
de basis van die uitspraak zou liggen.
Op mijn zoektocht naar de bron kwam ik verschillende
teksten tegen die de uitspraak “Wer
Nichts zu verbergen hat, braucht Nichts zu befürchten” linkt aan Joseph
Goebbels, zoals in het blogspotartikel “Quo
vadis Überwachungsstaat?” waar de schrijver stelt dat het “ein wörtliches Zitat von Joseph
Goebbels….” is, waarbij ook hij verwijst naar de nergens te vinden “Rede…”. Een bron van die bewering komt
echter niet in de tekst voor. (http://berndkasperidus.blogspot.be/2012/11/quo-vadis-uberwachungsstaat.html)
In het boek “Ausstieg
aus der Kontrole” van Kai-Uwe
Schroeter daarentegen, stelt de auteur dat het beruchte citaat “Joseph Goebbels in den Mund gelegt” is
en uitgesproken zou zijn bij de “Gründung
der Geheimen Staatspolizei”. https://books.google.be/books?id=YaqpBAAAQBAJ&pg=PA12&lpg=PA12&dq=wer+nichts+zu+verbergen+hat+hat+auch+nichts+zu+bef%C3%BCrchten+goebbels&source=bl&ots=HpOCsrhOTa&sig=9csmSLmU2HbkqVBuU2MgyjmSg7c&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjr7crBu67LAhUFGg4KHaxBAFg4ChDoAQgaMAA#v=onepage&q=wer%20nichts%20zu%20verbergen%20hat%20hat%20auch%20nichts%20zu%20bef%C3%BCrchten%20goebbels&f=false
Het is dus altijd uitkijken met gevleugelde uitspraken en
van wie ze zijn vooraleer ze op het internet worden geplaatst zonder duidelijke
bronvermelding.