maandag 18 april 2022

Reactie op artikel “Poetin: paria of profeet?” van Paul Lookman (https://geopolitiekincontext.wordpress.com/)

Op de blog van Paul Lookman (https://geopolitiekincontext.wordpress.com/) staan diverse artikels over de oorlog in Oekraïne. Paul Lookman heeft ook een paar boeken geschreven zoals


‘DE WERELD NA TRUMP EN MERKEL’ en 








‘HET ZIONISTISCH PROJECT ISRAËL’. 







Met zijn boeken en blog bewijst Paul Lookman zijn nuchtere kijk op een soms dronken lijkende wereld.

Op zijn jongste bericht “Poetin: paria of profeet?” heb ik onderstaande reactie geplaatst. Het is mijn mening en die hoeft niet per se door anderen onderschreven te worden.

Moet de wereld vandaag nog steeds twee machtsblokken hebben? Mijns inziens zijn we beter af zonder de NAVO en de CVVO maar ik ben dan ook geen machthebber met grootheidswaanzin. (Hoeveel mensen weten trouwens wat de CVVO is?)

Bij de VN is men wel erg snel geweest om Rusland uit de VN-Mensenrechtenraad te schoppen. Het zegt wel iets over hoe afhankelijk de VN en ook de NAVO is van de VS. Het is op aansturen van de VS, na nog steeds niet door onafhankelijke bronnen – ja meervoud – op gefundeerde wijze en met afdoende bewijzen beschuldigingen van mensenrechtenschendingen aan het adres van Rusland. Er was slechts een kleine meerderheid voor nodig, meestal van vazallen van de VS.

De VS moeten echter niet al te hoog van de toren blazen wat mensenrechten betreft.

Op de basis van Guantánamo op Cuba hebben zowat 800 mensen vastgezeten zonder enige vorm van een eerlijk proces, zelfs zonder enige officiële beschuldiging. Vandaag zitten er nog enkele tientallen[1].

Een tweede mensenrechtenfeit in de VS is dat van de activist van AIM (American Indian Movement) Leonard Peltier die al sinds 1977 = 45 jaar onschuldig vastzit in gevangenis Coleman 1 in Florida. Hij werd beschuldigd van moord op 2 FBI-agenten en dit op basis van valse getuigenissen, dat is intussen bewezen, maar toch wordt hij niet vrijgelaten. Amnesty International beschouwd Peltier dan ook terecht als politiek gevangene[2].

Nu het gaat om Rusland te weren zijn de VS plots wel heel erg geïnteresseerd in de VN-Mensenrechtenraad. Bij de oprichting van de Raad in 2006 hoefde het niet zo nodig, waarschijnlijk omdat de VS boter op het mensenrechtenhoofd hebben[3].

Toen de wandaden van de AZOV-militie in het Oosten van Oekraïne bekend raakten, hebben we weinig of niets gehoord van de moraalridders van de VS, de VN of de NATO, en laat ons daarbij de EU maar helemaal vergeten.[4].

Laat me duidelijk zijn dat ik tegen oorlog ben, tegen alle agressie tegen welk volk dan ook. Ik ben in de eerste plaats humanist, en als humanist ben ik voor het welzijn van elk volk en in dat opzicht was een dialoog tussen de NAVO en RUSLAND beter geweest, maar de NAVO heeft Rusland bedrogen. De bondgenoten hebben de Russen in 1990 beloofd om niet verder uit te breiden naar het Oosten, maar ze hebben het ene Oost-Europese land na het andere lid gemaakt, vrijgegeven documenten bewijzen dat[5] en [6]. Is het dan gek dat Rusland zich bedreigd voelt?

Ik wil hier niet de inval in Oekraïne goedpraten, maar als er geen dialoog meer mogelijk is, dan grijpt één van de protagonisten mogelijk naar wapens en dat is hier gebeurd.

Ik weet dat ik me niet populair maak met deze reactie, maar mijn mening is evenveel waard als andere. Als je tegenwoordig kritiek hebt op de NAVO en de VS, dan ben je in vele pogen automatisch pro-Poetin. Dat is hetzelfde met kritiek hebben op het ontspoorde zionisme, dan word je door sommigen weggezet als antisemiet.

Voor die mensen is de vrijheid van meningsuiting enkel van tel voor hun eigen mening, niet die van anderen.

Tot slot, elke oorlog wordt gewonnen door de propaganda, niet door feiten en bewijzen.


Reactie op de twitterkramp van Timmie Van Diepen

Journalist bij Het Belang van Limburg Timmie van Diepen schoot in een kramp op een reactie van @PaulLookman naar aanleiding van een tweet van eerstgenoemde over de uitsluiting van Rusland bij de VN-Mensenrechtenraad.

Van Diepen retweette een bericht van @XSovietNews welke schreef “Adopted! Russia suspended from the UN Human Rights Council.” Met daarbij een tabel met de stemmen v

Zelf schreef hij bij die retweet: “Wie steunt Rusland nog? Mooi samengevat in één beeld.”.

Paul Lookman vond dat een “juichende” tweet van Diepen die antwoordde dat hij “nergens gejuicht” had en verweet Lookman “intensieprocessen”.

Om een vervelend verhaaltje over “geloofwaardigheid” kort te houden, na de vraag om een degelijk onderbouwde repliek beschuldigde Van Diepen Lookman er uiteindelijk van “onterechte vuiligheid gespuid” te hebben.

Het is mijns inziens een historicus en journalist onwaardig om op die wijze zijn gal te spuwen. Hij zou beter tweets hebben genuanceerd en er meer duidelijkheid bij hebben gegeven. Hij heeft dan misschien niet gejuicht, maar zijn tweet bewijst in ieder geval zijn tevredenheid over de uitsluiting van Rusland.

Er zijn bij mijn weten maar weinig journalisten die tegen kritiek kunnen. Ik vermoed dat de oorzaak ligt bij de ivoren journalistentoren waarin ze zich bevinden. In zo een toren kan men soms bedwelmd worden door hoogmoed.


Timmie Van Diepen mag dan journalist zijn, een polemist zie ik zeker niet in hem, daarvoor kan hij misschien in de leer gaan bij Jeroen Brouwers, of tenminste zijn Hamerstukken lezen.

              








[1] https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/09/de-omstreden-amerikaanse-terreurgevangenis-op-de-basis-in-guanta/#:~:text=In%20totaal%20zijn%20er%20bijna,maar%20zaten%20wel%20jaren%20vast.

[2] https://www.amnesty.org/en/documents/amr51/4837/2021/en/

[3] https://www.standaard.be/cnt/dmf06042006_072

[4] https://www.frontnieuws.com/video-ontsnapte-burgers-uit-mariupol-klagen-misdaden-van-het-neonazistische-azov-regiment-aan/

[5] https://www.hln.be/buitenland/vrijgegeven-documenten-geven-toenmalig-sovjet-leider-gelijk-navo-beloofde-gorbatsjov-niet-uit-te-breiden-naar-oosten~aeec9720/

[6] https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early

1 opmerking:

  1. Mooi initiatief, Walther. Intussen zijn er verschillende aanvullende reacties onder "Poetin: paria of profeet". Ik heb ook een mail gestuurd naar de HBVL-redactie, met het verzoek om die als lezersbrief op te nemen. Benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen